banner33

New York - New York State

Informatie, bezienswaardigheden, wijken en buurten, tips en reizen naar New York


History IconGeschiedenis van New York

In 1524 ontdekte de Italiaan Giovanni da Verrazzano, een Europese ontdekkingsreiziger, New York Harbor. Er wordt echter aangenomen dat hij niet veel verder voer dan de brug die nu naar hem vernoemd wordt. Pas met de reis van Henry Hudson, een Engelsman in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie (VoC) werd het gebied officieel in kaart gebracht. Hudson ontdekte Manhatten op 11 september 1609 en voer de stroom op die nu nog zijn naam draagt. Alhoewel er in de jaren na de ontdekking diverse handelsmissies uitvoeren naar dit gebied vanwege de lucratieve pelshandel, duurde het tot 1624 voordat de eerste nederzetting gesticht werd op het eiland Manhatten. In 1626 werd de Duitser Peter Minuit als gouverneur van de kolonie aangewezen en kreeg de nederzetting de naam Nieuw Amsterdam. In 1664, ten tijde van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog, komt Nieuw Amsterdam in Engelse handen en wordt de naam veranderd in New York, vernoemd naar de hertog van York. Alhoewel de Nederlanders in 1673 Manhatten weer even in bezit hadden, wordt uiteindelijk bij de Vrede van Westminster in 1674 definitief afstand gedaan van New York. De jaren erna groeien er onafhankelijkheidsgevoelens bij onder de bevolking wat uiteindelijk leidt tot de New York Campaign, een reeks veldslagen in de vroege Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Uiteindelijk worden de Britten verdreven uit New York en wordt New York de eerste hoofdstad van de nieuw gevormde Verenigde Staten op 13 september 1788 en zou dit tot 1790 zijn.

Facts and FiguresFeiten en cijfers over New York

New York is de grootste stad van de staat New York en de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika. De stad is gelegen in het noordoosten van de USA en telt een populatie van ruim 8,5 miljoen inwoners. Nemen we de volledige agglomeratie van de staat New York, tellen we ongeveer 20 miljoen inwoners. New York, de Big Apple, is een van de belangrijkste financiële centra van de wereldeconomie. Daarnaast staat het ook bekend om de aanwezigheid van verzekerings- en vastgoedbedrijven, media en kunst. Ook is toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. New York heeft een zeeklimaat wat leidt tot warme, vochtige zomers en koude winters. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomermaanden ligt tussen 21C en 29C (mei tot en met september) en tussen 0C en 6C in de winter. New York trekt jaarlijks meer dan 50 miljoen toeristen die 61,3 miljard bijdragen aan het bruto binnenlands product.
Infographics New York, New York, reizen naar Amerika, informatie over New York, Bezienswaardigheden New York,
plattegrond New York, wijken en buurten New York, bezienswaardigheden New York, reizen naar Amerika, citytrip New York

Travel iconReizen naar New York

New York is een van de meest bruisende steden van de Verenigde Staten en moet ongetwijfeld in elke rondreis door het noordoosten van Amerika opgenomen worden. Ook als citytrip zou New York hoog op uw agenda moeten staan. De beste reistijd is van april tot oktober. De temperatuur ligt dan overdag rond 21-24C (mei, juni, juli, augustus) wat zeer aangenaam is om een stad te bezoeken. Er is een tijdsverschil met West-Europa van 5 of 6 uur (afhankelijk van de wintertijd). Dat wil zeggen dat het in New York 5-6 uur vroeger is dan hier.

Vacation IconHoogtepunten van New York

De hoogtepunten en bezienswaardigheden zijn ook in New York groot in aantal. U zult begrijpen dat New York zich uitstekend leent voor een citytrip van een dag of vijf. Dit aantal dagen zult u zeker nodig hebben om alle bezienswaardigheden en attracties van de stad New York te ontdekken. De bekendste attractie is hoogstwaarschijnlijk het vrijheidsbeeld, maar ook het Empire State Building, Wall Street, Ellis Island, de theaterproducties van Broadway of Central Park zullen u niet minder bekend in de oren klinken. Voor een totaal overzicht van alle bezienswaardigheden verwijzen wij u graag naar het totale overzicht van bezienswaardigheden op deze website onder Bezienswaardigheden. Vooralsnog geven wij u hier de top 3.TOP 3 bezienswaardigheden New York


★ Vrijheidsbeeld ★

Bezienswaardigheden New YorkHet vrijheidsbeeld, oorspronkelijk een Frans geschenk ter viering van de 100-jarige verjaardag van de Amerikaanse revolutie, staat symbool voor New York of misschien wel voor de Verenigde Staten. Het is een van de meest bekende bezienswaardigheden ter wereld en wordt gezien als de officieuze ingang van New York. Het beeld symboliseert de politieke vrijheid en democratie. U kunt via een boottocht zowel Liberty Island (het eiland waar het vrijheidsbeeld op staat) als het vrijheidsbeeld zelf bezoeken. Voor een bezoek aan Liberty Island neemt u de boot vanuit Lower Manhattan. Laat u niet afschrikken door de uitgebreide veiligheidsscan die vooraf gaat aan uw bezoek. Wilt u het vrijheidsbeeld zelf in? Houd dan rekening met een extra screening!


★ Brooklyn Bridge ★

Bezienswaardigheden New YorkBrooklyn Bridge verbindt de South Street Seaport met Brooklyn Heights en is daarmee sinds 1883 een oversteekpunt over de East River. John en Washington Roebling staan bekend als de architecten van de brug. Zij wilden de mooiste rug ter wereld creëren. De beste manier om deze attractie te bezichtigen is een wandeltocht van circa 30 minuten over de ruim 1,8 kilometerlange brug en de grootste overspanning is 486 meter. De uitkijk over New York vanaf Brooklyn Bridge is fantastisch en maken meteen duidelijk waarom dichters en schilders al tientallen jaren gefascineerd zijn door deze plek. Een absolute must-see voor bezoekers van de Big Apple.


★ Central Park ★

Bezienswaardigheden New YorkRuim 300 hectare groene pracht gelegen midden in Manhattan. Het klinkt als een sprookje en eigenlijk is het dat ook. Central Park is van onwaarschijnlijke schoonheid. U vindt er joggers, natuurliefhebbers, fietsers en skaters die zich onttrekken van de drukte van de stad en kunnen afschakelen in dit prachtige natuurgebied. In de winter kunt u schaatsen bij de Wollman Rink, terwijl in de zomer Central Park Zoo en de Friedsam Memorial Carousel bezocht kunnen worden. U kunt er ook voor kiezen om lekker te gaan luieren of lezen in Central Park. Zonnebaden kan prima in Sheep Meadow of Great Lawn. Stelt u zich eens voor. Al liggend met een drankje in het gras, terwijl de zon ondergaat, wordt u een serenade gebracht door The Metropolitan Opera en de New York Philharmonic. Zoals u ziet is Central Park New York's ideale plek om tot rust te komen.


Wijken en buurten van New York

City icon
★ Manhattan (stadsdeel) ★

wijk Manhatten New YorkAls mensen de naam New York horen is Manhattan de wijk die ze als eerste zullen aanhalen, omdat in dit stadsdeel de meest bekende bezienswaardigheden te zien zijn. Manhattan is een eiland dat 21,5 km lang is en 3,7 km breed (op het breedste punt). Het is door bruggen en tunnels verbonden met New Jersey, Brooklyn en Queens. De enige manier om van hier uit naar Staten Island te komen is met de veerpont.

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Central Park, Empire State Building, Times Square, Metropolitan Museum of Art, Vrijheidsbeeld, Rockefeller Center, Grand Central Terminal, Broadway, High Line, American Museum of Natural History, Chrysler Building, Flariton Building, Trinity Church, Woolworth Building, New York Stock Exchange, Wallstreet, GE Building, National September 11th Memorial Museum, Ground Zero Memorial, Madison Square Garden, The Museum of Modern Art (MoMA), Fifth Avenue, Radio City Music Hall, St Paul's Chapel, Washington Square Park


★ Chelsea (Manhattan) ★

Chelsea wijk Manhatten New YorkGelegen ten westen van 5th Avenue (tussen 14th street en 30th street) is de wijk Chelsea gelegen. Chelsea is meer een dorp op zich dan een wijk van Manhattan. Deze regio is het walhalla voor artietsen en trendsetters die woonachtig zijn in de aanwezige moderne rijtjeshuizen. Grote winkelmerken hebben inmiddels de historische gebouwen op 6th Avenue overgenomen en geven de wijk enorm veel aantrekkingskracht voor winkelende bezoekers. Winkels, fitnessclubs en restaurants zijn te vinden op 8th Avenue. Maak een wandeling langs 9th en 10th Avenue waar u een wederopbloei aantreft van de Griekse architectuur.

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Chelsea Market, High Line, Chelsea Hotel, Madison Square Garden, Rockefeller Center, Pennsylvania Station, Joyce Theater, Rubin Museum of Art


★ Gramercy (Manhattan) ★

Gramercy wijk Manhatten New YorkRondom het stukje groen dat Gramercy Park heet, ligt de wijk Gramercy. Deze "Lower manhattan" wijk staat vooral bekend om haar rustige straten (wat vrijwel uniek is in New York) en prachtige woningen die door vele beroemdheden bewoond worden. De wijk complementeert haar kalmte met een decor aan uitstekende restaurants. Alleen al daarom is een bezoek een meerwaarde! .

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Gramercy Park, Gramercy Thaetre, Stuyvesant Square, ThePlayers NYC


★ Hell's Kitchen (Manhattan) ★

Hell's Kitchen wijk Manhatten New YorkHell's Kitchen is een wijk die redelijk centraal in Manhattan gelegen is ten westen van 8th Avenue (van 34th Street tot 59th Street). Vroeger stond deze wijk bekend om haar criminele activiteiten en de onderwereld. Tegenwoordig is Hell's Kitchen een wijk waar luxueuze appartementen, trendy restaurants en hippe boetieken gelegen zijn en is er nog maar weinig over van deze turbulente wijk die afgeschilderd werd in de film "West Side Story".

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Hell's Kitchen Flea Market, Pier 84, De Witt Clinton Park, Hudson Yards Park, Intrepid Sea Air & Space Museum


★ Little Italy (Manhattan) ★

Little Italy wijk Manhatten New YorkLittle Italy is een wijk in het zuiden van Manhattan en bekend van de vele Italiaanse immigranten die er woonden. Tegenwoordig is de buurt behoorlijk geslonken omdat de Amerikaanse Italianen elders in de stad gingen wonen. Grote delen van het toenmalige Little Italy zijn opgeslokt door China Town. Het huidige Little Italy vindt u gecentreerd rondom Mulberry Street (tussen Broome en Canal Streets). Nu nog is de wijk erg geliefd bij toeristen vanwege de vele Italiaanse restaurants die er gelegen zijn..

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: vele Italiaanse restaurants, Italian American Museum, The Feast of San Genero (11daags festival in September)


★ Meatpacking District (Manhattan) ★

Meatpacking District wijk Manhatten New YorkMeatpacking District is gelegen in de Lower west Side van Manhattan (tussen 9th Avenue en de Hudson). Een deel van de wijk vormt het beschermde stadsgezicht "Gansevoort Market Historic District" genoemd naar het Hollandse fort Gansevoort dat zich op deze plek bevond. Rond 1900 bevonden zich hier wel 250 vleesverwerkende bedrijven waaraan de wijk zijn naam ontleent. Tegenwoordig is het een van de meest modieuze wijken van Manhattan. De verhoogde spoorbaan die vroeger gebruikt werd voor de aanlevering van goederen is nu omgebouwd tot een langgerekt stadspark, genaamd The High Line.

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: The High Line, Whitney Museum of American Art, Jackson Square, 14th Park


★ Murray Hill (Manhattan) ★

Murray Hill wijk Manhatten New YorkMurray Hill is een wijk in Midtown Manhattan. Het dankt haar naam aan de familie Murray, een 18-eeuws geslacht van Quaker-handelaars die zich bezig hielden met scheepvaart en overzese handel. De wijk was tot circa 20 jaar geleden een rustige, vrij formele buurt met veel welgestelde ouderen. Vanaf de late jaren '90 gingen echter veel jonge beoefenaars van vrije beroepen in dit gebied wonen. Vooral in het weekend is dit duidelijk herkenbaar aan het levendige restaurant- en barleven langs 3th Avenue.


★ SoHo (Manhattan) ★

SoHo wijk Manhatten New York SoHo is een burrt in Manhaatan en ligt ingesloten tussen Houston Street in het noorden en Canal Street in het zuiden. De naam SoHo wordt hiermee direct verklaard: South of Houston Street. Vrijwel de gehele buurt met circa 500 gebouwen, waarvan vele met gietijzer aan de gevels en gelegen aan straten geplaveid met kasseien, vormt sinds de jaren '70 een beschermd stadsgezicht. Ondanks dat veel kunstenaars vanaf 1990 verhuisden naar de goedkopere wijk Chelsea, is SoHo nog steeds een hippe wijk met veel galeries die trendsettend zijn het op het gebied van mode, en veel te bieden hebben aan liefhebbers van architectuur.

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: New York Public Library, St. Patrick's Old Cathedral, NYC Fire Museum


★ Harlem (Manhattan) ★

Harlem wijk Manhatten New YorkIn het noorden van Manhattan (Upper Manhattan) vindt u de wijk Harlem. Sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw staat de wijk bekend als een grote Afro-Amerikaanse gemeenschap. Oorrspronkelijk was Harlem een Nederlands dorp en vernoemd naar Haarlem in Nederland. Heel lang had deze buurt een slechte naam vanwege de drugsoorlogen die er woedden, maar tegenwoordig is hier geen sprake mee van. U kunt nu zelfs 's nachts rustig door Harlem wandelen.

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Apollo Theater, Museum of the City of New York, Museo del Barrio, Coservatory Garden, Malcolm Shabazz Harlem market, Studio Museum, Schomburg Center, Sugar Hill, Marcus Garvey Park,Church of the Intersection, Hamilton Grange National Memorial

City icon
★ The Bronx (stadsdeel) ★


wijk Manhatten New YorkThe Bronx is gelegen in het noordelijk deel van New York en wordt door gescheiden van Manhattan door de Harlem River. Het is een echte volkswijk en de geboorteplaats van de Hip-Hop. U treft er dan ook iconische wijken aan zoals het authentieke Little Italy. Lang heeft het stadsdeel The Bronx een slechte naam gehad door de hoge misdaadcijfers, maar die tijd lijkt achter de rug. U zult versteld staan, maar het dichtbevolkte Bronx heeft het hoogste percentage groen in een stedelijk gebied in Amerika.

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Yankee Stadium, New York Botanical Garden, Bay Plaza Shopping Center, The Bronx Zoo, Bronx Museum of the Arts, Edgar Allan Poe Cottage, Wave Hill, Pelham Bay Park, Van Cortlandt Park, Woodlawn Cemetery

City icon
★ Brooklyn (stadsdeel) ★


wijk Manhatten New YorkBrooklyn is het dichtsbevolkte stadsdeel van New York en de naam stamt af van het Nederlandse "Breuckelen". De wapenspreuk van Brooklyn luidt: "Een draght maeckt maght", waaruit de Nederlandse wortels van deze stad blijken. Het deel staat bekend om haar vele diverse nationaliteiten en culturen die er huizen. Toch doet dit deel zich rustiger voor dan het gejaagde Manhattan.

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Brooklyn Bridge, Brooklyn Heights Promenade, Coney Island, Brooklyn Botanic Garden, Brooklyn Bridge Park, Barclays Center, Brooklyn Museum, New York Transit Museum, Bushwick, Brooklyn Children's Museum, BAM (Brooklyn Academy of Music), Green-Wood Cemetery, Grand Army Plaza, Sunset Park


★ DUMBO (Brooklyn) ★

wijk Manhatten New YorkDUMBO staat voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass. DUMBO ligt slechts één treinstop of wandeling over de Brooklyn Bridge verwijderd van Manhattan en is een van de meest trendy buurten van Brooklyn. Het kent de hoogste concentratie technologiebedrijven van New York met wel meer dan 500 bedrijven die werk aan meer dan 10.000 New Yorkers geven. Er liggen talloze restaurants, kunstgallerijen en bars, maar het meest aanlokkelijke kenmerk is het prachtige uitzicht dat u vanaf hier heeft op de skyline van New York en twee van haar bruggen gelegen aan Brooklyn Bridge Park.

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Skyline New York, Brooklyn Bridge Park


★ Cobble Hill (Brooklyn) ★

wijk Manhatten New York Cobble Hill is de thuishaven van een van de grootste gemeenschappen van verbannen Fransmannen in de stad. De roodbruine zandstenen straten zijn een thuis van histroische bedrijven, trendy cafés en tal van mogelijkheden tot shoppen die elders in Brooklyn niet te vinden zijn. Absolute aanraders zijn het bezoeken van Cobble Hill Park of na zonsondergang de Cobble Hill bioscoop.

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Cobble Hill Park, Cobble Hill Cinema

City icon
★ Staten Island (stadsdeel) ★


wijk Manhatten New YorkStaten Island is waarschijnlijk het minst bekende stukje van New York. Veel bezoekers komen er eigenlijk alleen maar wanneer ze de veerboot pakken vanuit Manhattan om de skyline van New York te fotograferen. Daarna maken de meesten rechtsomkeer om met de boot weer terug te keren naar Manhattan. Toch is er genoeg moois te ontdeken in Staten Island. Zeker voor mensen die van de natuur willen genieten is Staten Island het ideale uitstapje om tot rust te komen.

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Staten Island Zoo, Staten Island Yankees (niet te verwarren met de NY Yankees!), Snug Harbor Cultural Center and Botanical Garden, Historic Richmond Town, Staten Island Museum, St. George Theatre, Staten Island Greenbelt, South Beach, Midland Beach

City icon
★ Queens (stadsdeel) ★


wijk Manhatten New YorkHet stadsdeel Queens is qua oppervlakte het grootste van New York. Het is de thuishaven van de US Open, het grootste tennisevenement van de Verenigde Staten, twee grote luchthavens (La Guardia en JFK) en van de Mets (het tweede honkbalteam uit New York na de New York Yankees).

bezienswaardigheden New YorkBekende bezienswaardheden: Fort Totten Park, MoMA PS1, Queens Botanical Garden, Socrates Sculpture Park, Queens Museum, Queens Theatre, New York Hall of Science, US Open Flushing Meadows (in september), CitiField Stadium


Wat u moet weten over New York


De 5 meest unieke kenmerken en karakteristieken van New York...


Theater en uitvoerende kunst in New York

Maar liefst 39 verschillende locaties die samen Broadway vormen, zijn iconische theaters, maar New York's aantal locaties waar theatervoorstellingenen worden uitgevoerd en de variëteit ervan ligt vele malen hoger. Er zijn veel theatervoorstellingen die buiten Broadway te zien zijn, vaak in kleine theaters met minder dan 500 zitplaatsen en een stuk goedkoper. Gaat u nog verder van Broadway af, treft u ronduit obscure thatervoorstellingen aan die de meer avant-garde theaterliefhebber tot groot genoegen zal stemmen. New York City wordt daarnaast geroemd voor haar opvallende muziek- en dansvoorstellingen. Carnegie Hall is het hoogtepunt van de klassieke muziekvoorstellingen, The Beacon Theater biedt u komedie en muziekvoorstellingen, The Brooklyn Academy of Music biedt u hededaagse musicals en dansvoorstellingen die vaak op het randje zijn, en de vernieuwde Radio City Music Hall is perfect om een concert mee te pakken of om "The Rockettes" te zien.


Parken in New York

Het mag enigszins verrassend heten dat de dichtstbevolkte metropool ter wereld bekend staat om haar parken, maar u kunt zich voorstellen dat New York de thuishaven is van Central Park, het meest bezochte stukje groen ter wereld. In Central park vindt u het Reservoir, Belvedere Castle, een schaatsbaan, een carrousel, publieke tennisbanen, wandel- en fietspaden en tig andere attracties. Er is een zomerpodium, waar u kunt genieten van gratis live muziek gedurende de gehele zomer. Elders in de stad ligt Brooklyn's Prospect Park dat u een idyllische 36 hectare aan graslanden biedt. Ook zijn er verspreid over New York 11 gratis te bezoeken zwembaden gebouwd die in 1936 geopend werden door de toenmalige burgemeester La Guardia. Dit zijn eveneens grote publiekstrekkers.


Keuken van New York

Wat bezoekers van New York allereerst moeten weten is dat de stad praktisch elke etnische keuken ter wereld omarmt. Dit komt voor het grootste gedeelte doordat een overvloed aan diverse ethnische wijken allemaal hun eigen keuken en cultuur hebben. In de vijf stadsdelen van New York treft u dus allerlei verschillende soorten voedsel aan. Met name pizza kunt u in zo'n beetje elke uithoek in de stad krijgen. Een overheerlijk stuk koopt u al voor net iets meer dan $1,-. Kijk uit naar delicatessen (bagels en Reubens zijn het meest geliefd in New York), straatverkopers met hun hot dogs, Indisch voedsel, smoothies of vegetarische lunches. Food trucks zijn gevestigd door de hele stad en bieden kwalitatief goed voedsel, zoals cupcakes, sandwiches, ijs of koffie. Salad bars zijn er meer dan genoeg en bieden een verfrissend alternatief.

Musea en galleries in New York

Als toevoeging aan de vele grote musea en galleries, die zonder twijfel tot de beste van de wereld behoren, zijn er in New York ook honderden kleine private gallerijen te vinden. Vele treft u aan in de wijk Chelsea. Grote musea, zoals het Guggenheim, het Metroplitan Museum of Art, het Frick Museum, het Jewish Museum en het American Museum of Natural History zijn internationale bestemmingen. Liefhebbers komen uit alle windhoeken van de wereld om deze te aanschouwen. Brooklyn en Queens hebben net zoveel te bieden als Manhattan. Het Brooklyn Museum of Art heeft een unieke antieke collectie Egyptische en Assyrische kunst, terwijl het Museum of the Moving Image in Queens en het Museum of Television and Radio echte "must-sees" zijn voor liefhebbers van video en film. Let op: als u een bezoek plant aan een van de grote musea in New York, ben er van bewust dat deze gesloten zijn op maandagen!


New York en haar sport

Van historische sportlocaties tot voorname sportteams die fans over de hele wereld bekoren, New York is en blijft een stad die gek is op sport. De Big Apple is de enige metropool in de Verenigde Staten die meer dan één team heeft in elk van de vier grote Amerikaanse sporten. New York telt namelijk 9 grote teams. Baseball (honkbal) is de grootste publiekstrekker in New York met een intense rivaliteit tussen de New York Yankees en de New York Mets. Basketbal, American Football en ijshockey zijn de overige grote populaire sporten in de stad. Daarnaast wordt er in november een gigantisch hardloopevent georganiseerd: de New York marathon, een van de meest vooraanstaande hardloopevents ter wereld. Ook vindt in New York de US Open plaats. Dit tennisevenement kunt u eind augustus bezoeken en is wereldwijd een van de grootste tennisevents.

Ny Yankee Stadium, New York


Boek goedkoop uw verblijf


Booking.com

Ontdek

Zuidwesten VS

Noordoosten VS

Zuidoosten VS

New York

Chicago

Los Angeles

San Francisco

Las Vegas

Contact

E-Mail: info@mijnamerikareis.nl

 

 

FacebookTwitter